Imprimir
PDF

DECLARAT UN CAS DE RÀBIA A CATALUNYA

La ràbia és una malaltia vírica que afecta a molts mamífers domèstics i salvatges incloent-hi l'home. Es transmet quan la saliva d'un animal infectat on es troba el virus contacta amb el torrent sanguini d'un altre animal, sovint per medi d'una mossegada però no sempre.

És un virus que ataca al sistema nerviós central produint una encefalitis mortal si no es detecta i tracta en la fase molt inicial de la malaltia. Els mamífers més afectats són els gossos, gats, ratpenats i guilles i sempre cal contacte directe amb l'animal infectat perquè hi hagi contagi.

Com afecta al sistema nerviós, provoca canvis de comportament com l´agressivitat i això provoca els atacs per part dels animals afectats. Al nostre país es considerava una malaltia eradicada és a dir que s'havia controlat perquè no havia aparegut cap cas durant més de quaranta anys però a l'Àfrica i a l'Àsia és encara una causa de mort molt freqüent, sobretot en menors de 15 anys.

Al ser una malaltia eradicada,  la vacunació antiràbica va passar de ser obligatòria a tota Espanya a optativa segons les comunitats autònomes. El  passat  mes de juny l´Institut de Salut Carlos III de Majadahonda va confirmar que les mostres que havien arribat d´un gos abatut a Toledo desprès d'atacar a tres nens i un adult eren positives a la ràbia.

Posteriors estudis epidemiològics van revelar que el gos, amb dos exemplars més i els seus propietaris procedien de Catalunya on residien des de feia uns mesos. Tots havien viatjat al Marroc a principis d´any on havien viscut durant un temps abans de tornar a Espanya.

Aquest fet va produir la reacció immediata per part del Departament d'Agricultura, per crear unes àrees de restricció en les poblacions catalanes on  havien residit els tres gossos durant el possible període d'eliminació del virus,  declarant la vacunació obligatòria de tots els gossos, gats i fures a Montcada i Reixach, Porqueres, Banyoles i Piera.

Així doncs tots els  animals de més de tres mesos d'edat  s'han  de vacunar en un període màxim de 15 dies i els animals que s´havien vacunat anteriorment a fa sis mesos també cal que siguin revacunats abans del mateix període.

Recentment la zona de restricció s´ha ampliat al barri de Sant Martí de Barcelona i no es descarten properes ampliacions en funció de nous estudis epidemiològics. Davant aquesta situació d'alerta sanitària s'ha obert el debat de la nova obligatorietat i d'ampliar els controls sanitaris fronterers pels animals que viatgin a àrees de risc com pot ser el Nord d'Àfrica, zona molt propera al sud d'Espanya.

El col·legi Oficial de Veterinaris de Catalunya ha recomanat la vacunació voluntària de totes les mascotes per minimitzar el risc que una malaltia tan greu com la ràbia posi en perill la població canina i felina.

Considerant el fet que a més aquesta malaltia es pot transmetre als humans és a dir es considera una zoonosi transmissible cal posar-hi encara mes mesures de control perquè es pot considerar un tema de salut pública.

Tot l'equip veterinari de l'Hospital Canis i Felis volem que estiguis ben informat perquè la teva mascota visqui sana i feliç. Per aquest motiu us recomanem que vacunis a les teves mascotes, siguin gossos, gats o fures, front la ràbia. Per promoure aquesta vacunació et proposem una visita completa més la vacuna antiràbica per un preu especial. Consulta la nostra proposta en el següent link:

CANIS I FELIS ET RECOMANA VACUNAR LA TEVA MASCOTA FRONT LA RABIA

 

 


Add this to your website