Imprimir
PDF

AVANTATGES DE L'ESTERILITZACIÓ EN LES NOSTRES MASCOTES

Possiblement més d'alguna vegada haureu escoltat comentaris que afirmen que si una gosseta no té com a mínim un part al llarg de la seva vida corre el risc de desenvolupar tumors mamaris o bé que les pseudogestacions o embarassos psicològics es produeixen pel desig de les femelles de ser mares. Doncs res més allunyat de la realitat ja que com tothom sap, el fet de desenvolupar un càncer de qualsevol tipus no te cap relació amb el fet de tenir o no descendència.

Pel que fa a les pseudogestacions, en la gossa es tracta d'un vestigi de l'herència del seu avantpassat el llop, ja que el fet que més d¡una femella pugui alletar els cadells encara que no hagi parit, incrementa les possibilitats de la seva supervivència. Aquests dos falsos arguments s'han usat en contra de les recomanacions que fem els veterinaris sobre l'esterilització de les nostres mascotes per garantir un millor estat de salut i evitar les gestacions “accidentals”.

En les gosses està demostrat que l'esterilització abans del primer any de vida evita el desenvolupament de tumors mamaris i en edats posteriors disminueix molt el risc de la seva aparició. Tanmateix amb l'esterilització desapareix el zel que es manifesta tres setmanes dos cops l'any durant tota la vida , evitarem l´aparició d´infeccions de matriu o piòmetres i el risc d'aparició de tumors de matriu i ovaris.

L'esterilització consisteix en realitzar una intervenció quirúrgica que elimina els ovaris i la matriu i s'anomena ovariohisterectomia. És una cirurgia ambulatòria és a dir que s´ingressa a la pacient i marxa el mateix dia a casa amb una recuperació molt ràpida. El període de cicatrització de la ferida són 10 dies i cal administrar una medicació antibiòtica i antiinflamatòria fins que es retiren els punts i tot torna a la normalitat.

En els mascles l'esterilització també comporta beneficis per a la salud ja que disminueix el risc d'aparció de problemes de pròstata, elimina l'estat de nerviosisme i la persecució de femelles en zel, redueix el marcatge territorial amb orina i les baralles entre mascles per gosses en zel.

En aquest cas la intervenció consisteix en l´eliminació dels testicles que són la font d'hormones sexuals con els ovaris en les femelles. És una cirurgia més senzilla que en la gossa i la recuperació encara és més ràpida tot i que també calen punts durant 10 dies i una medicació per evitar molèsties i infeccions.

Volem ajudar a tots aquells de vosaltres que considereu que ara és el moment d'esterilitzar la vostra mascota. Si cliqueu aquí sobre veureu quines són les campanyes vigents.

Conxita Martínez


Add this to your website